Direktlänk till inlägg 26 oktober 2015

Fiskoman

Av Maj-Britt - 26 oktober 2015 21:05

Min rubrik ser konstig ut kanske någon tycker, men den är egentligen rätt logisk. Det finns ju ett ord som beskriver en människa så att man på en enda gång förstår vad som avses - Narkoman, men jag är ju alltså - Fiskoman, uppväxt med att äta fisk varje dag och än har jag inte tröttnat. Visserligen äter jag inte fisk alla dagar numera, men den senaste tiden har vi ätit kokt, stekt och rökt.


Denna höst har vi haft den underbara möjligheten att kunna lägga ut nät ofta, och vi har verkligen fått fiskar i det utbud sjön har att erbjuda. Det har varit sik, abborre, harr, löja, lake, mört och gädda. Förra veckan fick jag ett brev med ett nytt recept på gädda, vilket föranledde mig att vackert be Smörhalvan att vi skulle ut med två nät, så jag skulle få prova att tillaga gädda på ett nytt sätt. Den skulle helst vara färk så därav nätläggningen igår kväll.


Jadå, vi fick två gäddor, och den ena tog jag till "min" matlagning, medan Smörhalvan fick ta den andra till rökning.

Så här har ni receptet - om ni nu är intresserade att följa det.

Gäddfileér, en eller två, beroende på hur stora de är. Lägg dem på dubbla ungnsfolieark, och pensla filéerna med Whisky. Strö sedan på finhackad gräslök, timjan, lemondill och salt efter tycke och smak. Vik ihop foliearken så de sluter tätt om fisken, och låt paketet ligga och dra till sig smakerna i tre-fyra timmar. Slå på ugnen till 200 grader och sätt in paketet i en lämplig ugnsform. Öppna och ringla över flytande margarin. Stäng till folien igen, och låt det gräddas färdigt i 25-30 minuter. Mina filéer i dag tog 40 minuter eftersom de var så stora. Servera direkt ur formen med kokt potatis. En granne kom strax innan allt var klart, så han fick vara avsmakningsspecialist tillsammans med Smörhalvan. Jag fick väl godkänt, och jag förvånades över att gäddsmaken försvunnit. Troligtvis berodde det på Whiskyn som inte alls kändes.

Jag avslutar med morgonens vy som den såg ut då vi for iväg för att ta upp näten. Jadå, vi fick några sikar som fyllde på mitt romförråd, men nu är båtarna uppdragna och allt är placerat på sina platser inför kommande sommar.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maj-Britt - Måndag 9 dec 07:46

  I dag fokuserar jag på att skicka de varmaste, kärleksfulla tankekramar till min kära mor, som hette Anna-Kajsa. Medan hon fanns i denna existens så ringde jag alltid och grattade henne tidigt på morgonen, för jag visste att hon var vaken - och ...

Av Maj-Britt - Lördag 7 dec 20:30


    I dag var det så dags för begravning av en folkets man med det stora hjärtat, Johan Märak. Bilden är från 2016 då det var Gökotta vid Talvatis och Johan ler mot min kamera, och vid hans sida står hans trogna livsledsagarinna, Valborg. Vid de...

Av Maj-Britt - Onsdag 4 dec 17:12


    Igår jobbade jag åt andra, och det gick så bra att jag var nöjd med mig själv. I dag har jag bara jobbat åt mig själv. Först laddade jag tvättmaskinen och sedan hängde jag ut tvätten till torkning. eftersom termometern visade fem plusgrader,...

Av Maj-Britt - Fredag 29 nov 20:03


  I dag öppnar jag mitt blogginlägg med en bild av Smörhalvan och en av hans kompisar i jaktlaget, som fanns en gång. Jag körde bilen, och hade släppt av dem på en plats i jaktområdet och skulle senare hämta upp dem på ett annat ställe.Anledningen...

Av Maj-Britt - Söndag 10 nov 14:15


  Den här bilden är från mitt arkiv, och just i dag passar den in på min sinnesstämning. Den heter "Stairway to heaven". Snön har kagt sig på stegpinnarna, men man ser ändå att det är en stege. Jag önskar så att möjligheten att ta sig dit skulle f...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ brianne med Blogkeen
Följ brianne med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se