Direktlänk till inlägg 26 oktober 2015

Fiskoman

Av Maj-Britt - 26 oktober 2015 21:05

Min rubrik ser konstig ut kanske någon tycker, men den är egentligen rätt logisk. Det finns ju ett ord som beskriver en människa så att man på en enda gång förstår vad som avses - Narkoman, men jag är ju alltså - Fiskoman, uppväxt med att äta fisk varje dag och än har jag inte tröttnat. Visserligen äter jag inte fisk alla dagar numera, men den senaste tiden har vi ätit kokt, stekt och rökt.


Denna höst har vi haft den underbara möjligheten att kunna lägga ut nät ofta, och vi har verkligen fått fiskar i det utbud sjön har att erbjuda. Det har varit sik, abborre, harr, löja, lake, mört och gädda. Förra veckan fick jag ett brev med ett nytt recept på gädda, vilket föranledde mig att vackert be Smörhalvan att vi skulle ut med två nät, så jag skulle få prova att tillaga gädda på ett nytt sätt. Den skulle helst vara färk så därav nätläggningen igår kväll.


Jadå, vi fick två gäddor, och den ena tog jag till "min" matlagning, medan Smörhalvan fick ta den andra till rökning.

Så här har ni receptet - om ni nu är intresserade att följa det.

Gäddfileér, en eller två, beroende på hur stora de är. Lägg dem på dubbla ungnsfolieark, och pensla filéerna med Whisky. Strö sedan på finhackad gräslök, timjan, lemondill och salt efter tycke och smak. Vik ihop foliearken så de sluter tätt om fisken, och låt paketet ligga och dra till sig smakerna i tre-fyra timmar. Slå på ugnen till 200 grader och sätt in paketet i en lämplig ugnsform. Öppna och ringla över flytande margarin. Stäng till folien igen, och låt det gräddas färdigt i 25-30 minuter. Mina filéer i dag tog 40 minuter eftersom de var så stora. Servera direkt ur formen med kokt potatis. En granne kom strax innan allt var klart, så han fick vara avsmakningsspecialist tillsammans med Smörhalvan. Jag fick väl godkänt, och jag förvånades över att gäddsmaken försvunnit. Troligtvis berodde det på Whiskyn som inte alls kändes.

Jag avslutar med morgonens vy som den såg ut då vi for iväg för att ta upp näten. Jadå, vi fick några sikar som fyllde på mitt romförråd, men nu är båtarna uppdragna och allt är placerat på sina platser inför kommande sommar.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maj-Britt - Fredag 11 okt 11:46

  Måndagen började med att grävningen för en ny avloppsanläggning startade.   Det blev en ny publikmagnet i byn. Några kom och tittade, och jag hade liksaom första parkett från sovrumsfönstret.     Igår for jag ut med Koljo som intress...

Av Maj-Britt - Måndag 7 okt 11:22


  7 oktober Nu har jag gått runt i sorg och saknad under två år. I dag är det precis två år sedan vi gravsatte urnan med min Smörhalva, och inget känns lättare, fast många säger att "det går över". När man också får problem som ska lösas får jag...

Av Maj-Britt - Söndag 8 sept 09:30


  Igår var jag på begravningen av byns äldsta kvinna som blev 100 år i december 2018. Hon bar samma namn som min älskade mor - Anna. Så här i lingontider minns jag ett tillfälle då jag skulle åka och plocka lingon. (Den här händelsen ligger långt ...

Av Maj-Britt - Lördag 31 aug 10:35

  Så är det dags för augusti månads sista dag - en dag då hösten knackar på. Det är höstmarknad i Jokkmokk i dag. Den började igår, och då gorde jag en snabbvisit av marknadsområdet, innan jag raskt vände om hem igen. Som jag förut har skrivit om,...

Av Maj-Britt - Måndag 29 juli 22:13

  I dag var det nästan som vanligt. Tempereturen var 6,8 plusgrader, så vi gjorde oss klara för en efterlängtad promenad. Motionen har skötts på annat sätt under de varma dagar som passerat. Vattnets värme fick dimman att stiga uppåt, och det var ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se