Direktlänk till inlägg 26 oktober 2015

Fiskoman

Av Maj-Britt - 26 oktober 2015 21:05

Min rubrik ser konstig ut kanske någon tycker, men den är egentligen rätt logisk. Det finns ju ett ord som beskriver en människa så att man på en enda gång förstår vad som avses - Narkoman, men jag är ju alltså - Fiskoman, uppväxt med att äta fisk varje dag och än har jag inte tröttnat. Visserligen äter jag inte fisk alla dagar numera, men den senaste tiden har vi ätit kokt, stekt och rökt.


Denna höst har vi haft den underbara möjligheten att kunna lägga ut nät ofta, och vi har verkligen fått fiskar i det utbud sjön har att erbjuda. Det har varit sik, abborre, harr, löja, lake, mört och gädda. Förra veckan fick jag ett brev med ett nytt recept på gädda, vilket föranledde mig att vackert be Smörhalvan att vi skulle ut med två nät, så jag skulle få prova att tillaga gädda på ett nytt sätt. Den skulle helst vara färk så därav nätläggningen igår kväll.


Jadå, vi fick två gäddor, och den ena tog jag till "min" matlagning, medan Smörhalvan fick ta den andra till rökning.

Så här har ni receptet - om ni nu är intresserade att följa det.

Gäddfileér, en eller två, beroende på hur stora de är. Lägg dem på dubbla ungnsfolieark, och pensla filéerna med Whisky. Strö sedan på finhackad gräslök, timjan, lemondill och salt efter tycke och smak. Vik ihop foliearken så de sluter tätt om fisken, och låt paketet ligga och dra till sig smakerna i tre-fyra timmar. Slå på ugnen till 200 grader och sätt in paketet i en lämplig ugnsform. Öppna och ringla över flytande margarin. Stäng till folien igen, och låt det gräddas färdigt i 25-30 minuter. Mina filéer i dag tog 40 minuter eftersom de var så stora. Servera direkt ur formen med kokt potatis. En granne kom strax innan allt var klart, så han fick vara avsmakningsspecialist tillsammans med Smörhalvan. Jag fick väl godkänt, och jag förvånades över att gäddsmaken försvunnit. Troligtvis berodde det på Whiskyn som inte alls kändes.

Jag avslutar med morgonens vy som den såg ut då vi for iväg för att ta upp näten. Jadå, vi fick några sikar som fyllde på mitt romförråd, men nu är båtarna uppdragna och allt är placerat på sina platser inför kommande sommar.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maj-Britt - Måndag 13 maj 14:52


  Den här bilden tog jag i maj månad år 2016. Det var det gången som Smörhalvan började sitt jobb i kyrkans tjänst i Jokkmokks Församling i samma månad. När jag visade honom denna bild så frågade han vad den egentligen betydde. Vi såg båda två att...

Av Maj-Britt - Tisdag 30 april 10:18


  En vän skrev tidigare på Facebook om många fina minnen av en vän som nyss gått över regnbågsbron, och precis så kände jag det då jag åkte buss till Luleå för ett snabbt ärende igår. Jag tittade ut då och då, och kom ihåg vad Smörhalvan sagt om a...

Av Maj-Britt - Lördag 13 april 10:32

  I dag for jag ut tidigare eftersom det inte hade varit minusgrader under natten, men det hade ändå stabiliserat skoterspåret. Min kompis var inte riktigt i form efter gårdagens tur i solen, men hur det var så kom vi iväg, och ingen annan syntes ...

Av Maj-Britt - Fredag 29 mars 22:00


  Stegen, en äldre bild från mitt arkiv, som jag kallat "Stairway to heaven" - en sådan önskar jag i dag att det fanns, så man kunde gå dit på ett besök. För 54 år sedan just denna dag, föddes mitt första barn, en dotter, som reste iväg ett par må...

Av Maj-Britt - Måndag 18 mars 12:42


  Den här bilden visar en sekvens när man åker längs med Appoälven. Smörhalvan gjorde det här skoterspåret som jag använde flitigt. Nu finns det inte mer, och något nytt blir knappast gjort just där.   Jag ser många, många bilder på Faebook, o...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se