Direktlänk till inlägg 23 december 2014

Julgranstankar

Av Maj-Britt - 23 december 2014 07:31

Tankar kring julgranen


Denna betraktelse kom till dan före dopparedan, då jag vaknade tidigt och satte mig vid datorn för att åstadkomma några rader.


Smörhalvan är alltid väldigt kritisk angående den gran vi ska ha inomhus, Jag tycker inte det är så noga, eftersom vi ska hänga upp diverse pynt, så det är sådant vi egentligen ser. Nåja, jag viker mig gärna för åsikter av husets herre. Jag får ju bestämma utegranarnas utseende, och där menar jag att snön som kommer döljer de flesta skavanker som eventuellt finns på respektive gran. Det är förresten inte någon som sagt till, att alla ska vara som dem man ser i reklamen, ”Kalle-Anka-granar” med grenar som pekar uppåt. Förra året, och så även detta år, så har Smörhalvan lyckats att få till nästan perfekta, och jag håller med att den är fin!


Pyntet då – jag börjar i toppen, och eftersom vi var för sig hade massor av sådant när vi flyttade ihop, så har jag löst det på ett sätt som vi båda är nöjda med. Vartannat år sätter vi upp varsin toppstjärna, och jag skriver noga på förpackningen vems tur det är. I år var det min, som jag hade med mig från min barndom, och den anskaffades av min far 1945 har jag hört berättas! Smörhalvan vet inte hur gammal hans stjärna är, men den har också åtskilliga år att se tillbaka på.


Vi har en ask, där jag på locket skrivit ”rariteter,” och där finns gamla kulor från mitt barndomshem, långa girlander med små kulor som jag inte sett på något ställe nuförtiden. Där finns stora kulor med fantastiska mönster, glasfåglar och porslinskottar. Allt hamnar högre upp nästan i toppen. Fem kristyrer har vi på mellannivå i granen, och de minner oss om vår älskade hund, Vittra, som var ett proffs på att plocka ner sådana och äta upp dem innan vi upptäckte var de försvunnit. Några hann vi rädda. Till rariteterna kan jag nämna vita kulor med tomtemönster på sidorna. Sådana har jag inte sett i dagens utbud av granpynt. Den svenska flaggan finns representerad som två mindre flaggspel och två större som sätts fast i någon gren.


Närmast toppstjärnan hamnar de allra äldsta kulorna, också från 1945, och jag brukar undra var min far köpte dessa. Kanske de till och med är från hans barndomshem. Jag kom aldrig ihåg att fråga honom medan han vandrade här på jorden, och nu är det alldeles för sent.


Glitter i flera färger viras i varv på varv, och en slinga som är gul-orange-röd minner om äldsta dottern som hade det runt sitt Lucialinne. Nu vandrar också hon i en annan dimension.


Tillsammans har Smörhalvan och jag då och då köpt något till granen, som vi tyckte skulle vara där. Det har blivit förpackningar med små guldiga och små blåglittriga kulor. Röda, i flera storlekar finns där, liksom gröna och blå samt flerfärgade.


En gång var jag i Portugal på en konferens i november, och ibland hade vi egen tid, så jag och några andra deltagare besökte en affär som vi tyckte såg spännande ut, och det var den! Hyllor med allt möjligt för en gran, men jag valde fyra mönstrade kulor i hård, kompakt plast – tänkte på hemtransport, och vad som kan hända med en resväska, Jag hittade också något, som jag inte trodde skulle finnas där, i södra delen på den Iberiska halvön – en leksak förstås – en snöskoter!


Tomtar och änglar som barn och barnbarn har gjort finner naturligtvis också sin plats. Ett av de sistnämnda kom ett år med en speciell julklapp som vi fick öppna i förskott. Det var några kulor av stabilt material, någon sorts metalltråd som håller även om de hamnar på golvet.


Alldeles intill stammen har jag placerat ut julgranskarameller som barnen tillverkat någon gång, och det är lustigt hur minnena kommer svepande när man ser vissa saker.


Längst ner har vi fler oömma prydnader; små stjärnor, kottar och äppelfigurer, och två långa bitar av en röd stor girland som egentligen ska vara i taket. Vi tyckte att den passade bättre som utfyllnad längst ner, och så minner de om svärfar som också hade dem längst ner i sin gran.


På bilden har den lite, större tomten ramlat omkull, eller bara kanske lagt sig för att vila under granen…

Allt har jag inte nämnt, men detta var mina minnen denna morgon, och det skulle vara intressant att läsa, vad just du har i ditt minnesarkiv.


 

 


 
ANNONS
 
Ingen bild

Eva

26 december 2014 23:24

Jättefin gran :-) Jag har också några rariteter som jag fått från min farmor. Dessvärre blir jag mer och mer rädd om dem för varje år som går så vissa får stanna kvar i kartongen. I år satt jag dock upp tre girlanger, två med små kulor och en med klockor. Tror att det är liknande de du beskriver men jag kunde ej se dem i din gran. Sedan har jag även en u-båt(!) som jag numera aldrig hänger upp. Även den kommer från min farmor.

Maj-Britt

28 december 2014 13:05

Eva - så intressant att läsa om din gran med en ubåt! Har du någon aning om hur den hamnat hos din farmor och varför? Jag har i alla fall lagt in en ny bild med ett av mina kulband i granen som jag skrev om i inlägget "Julgranstankar."

 
Ingen bild

Eva

29 december 2014 18:45

Nu såg jag kulbandet och det är liknande dem jag har, fast andra färger. Jag vet tyvärr inte historien bakom ubåten men den är i samma material som gamla julgranskulor, dvs glas. Kanske tillverkades den strax efter andra världskriget? Den är grön och cerise och känns inte speciellt "julig", bara speciell.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maj-Britt - Torsdag 20 juni 19:54

  Denna bild från 2016 får illustrera mitt inlägg i dag, och det beror på, att jag åkte ner till kyrkogården för att kolla hur det såg ut på Smörhalvans grav. Förra året flyttade jag flera blåklocksplantor från vår gård och planterade dem där. Des...

Av Maj-Britt - Fredag 7 juni 18:22


  Efter en tidig morgonpromenad med 15 plusgrader så var jag till Gällivare med anledning av ett ärende som dök upp. Det gick bra och snabbt, men ändå var vägen två år lång. Det var det här datumet som Smörhalvan och jag åkte till Gällivare sjukhu...

Av Maj-Britt - Söndag 26 maj 10:19


  Alla dagar är mors dag - det är min rubrik i dag, och bilden ovan visar också på en mor med sina barn. Nu, ur människors synsätt, så tänker vi mest på våra egna mödrar, och ibland på andras, Det är väl ganska naturligt. Vi borde ju egentligen sä...

Av Maj-Britt - Måndag 13 maj 14:52


  Den här bilden tog jag i maj månad år 2016. Det var det gången som Smörhalvan började sitt jobb i kyrkans tjänst i Jokkmokks Församling i samma månad. När jag visade honom denna bild så frågade han vad den egentligen betydde. Vi såg båda två att...

Av Maj-Britt - Tisdag 30 april 10:18


  En vän skrev tidigare på Facebook om många fina minnen av en vän som nyss gått över regnbågsbron, och precis så kände jag det då jag åkte buss till Luleå för ett snabbt ärende igår. Jag tittade ut då och då, och kom ihåg vad Smörhalvan sagt om a...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se